Snälla, inga fler “hacks”

Av Karl Jesper

juni 14, 2021

företagande

Back in the days när jag provade på alla möjliga dieter och träningsprogram för att uppnå den “ultimata kroppen”, så sökte jag alltid efter det där hemliga “speciella tricket” som skulle hjälpa mig se ut som en fitnessmodell med minsta möjliga insats från mig.

De “gurus” som jag följde då kunde då obehindrat dela med sig av diverse tips som jag utan tvekan testade på:

“Uteslut alla kolhydrater och socker!” 

“Drick vatten med citron och peppar i VARJE morgon!”

“Stoppa kaffe i smöret!” (vilket förövrigt är oväntat gott, testa själv får du se)

Men oavsett hur mycket nytt jag provade på så fick jag aldrig de där Arnold-armarna som jag såg framför mig. 

Märkligt. 

Det lät ju i alla fall häftigt i andras öron när man berättade om alla coola, sexiga trick som man testade på. 

Eller inte…

Framgångsrika människor lyckas ofta på något sätt att få det att låta som att dessa specifika åtgärder, dessa tricks eller “hacks”, som är anledningen till att de är just framgångsrika. Men vad jag kom att upptäcka längre fram är snarare att:

Varje framgångsrik person, oavsett vilken bransch han eller hon är verksam inom, har utvecklat en rad vanor som över tid har blivit en del av deras vardag. Ibland är dessa så subtila att det inte alls märks att de är vanor. När du sedan frågar vad dom gör så tenderar dom att tona ner det hårda arbetet som lagts ner bakom kulisserna or berättar istället en eller ett par mer intressanta exempel. 

Fitness är i många fall väldigt likt entreprenörskap. Resan till framgång är lång och kämpig och full av motgångar och bakslag. Tyvärr är många av oss allt för optimistiska om vår egen entreprenöriella väg och vi är inte förberedda på att behöva resa oss upp om och om igen. 

Så vi ställer oss själva frågor som “vad är det bästa sättet att bli en framgångsrik entreprenör?” eller “vad äter/dricker/läser/säger/tänker de mest framgångsrika entreprenörerna på medans de mediterar på sin perfekta feng shui balkong?”

Det kan verka som oskyldiga och hjälpsamma frågor, men hör upp! Det vi egentligen frågar är: “Jag vill inte lägga ner det hårda arbete som krävs. Jag vill inte kämpa och möta motgångar. Vad är genvägen som du känner till men inte jag?”. Som om det existerade ett underjordiskt valv där det finns ett magiskt piller som kommer förflytta dig direkt till slutmålet så att du slipper gå igenom allt det jobbiga. 

Lägg därtill alla “internetgurus” som föder sig på denna naiviteten och pumpar ut kortsiktiga tips, tricks och “hacks” som låter bra och tilltalar de flesta:

“Jag har en väldigt specifik morgonrutin där jag mediterar i 15 minuter och 28 sekunder följt av en kaffe av dessa speciella kaffebönor från Himalaya som jag blandar med citron, cayennepeppar och smör.”

“Jag skriver journal varje dag där jag noterar 800 saker som jag är tacksamför som alla är direkt relaterat till att min förmögenhet är värd över en miljard.”

“Jag läser 365 böcker om året och helt plötsligt så är jag en framgångsrik VD på ett börsbolag.” 

“Jag dricker koksolja.”

Självfallet ska du ta det jag säger med en nypa salt. Det är inte att jag tror att dessa personer ljuger om sina rutiner. Alla dessa tips fungerar säkert för dom. 

Men låt oss bli realistiska. 

Dessa isolerade delar och händelser utgör bara en mikroskopisk del av helheten som skapar framgången. Annars hade det varit som om Zlatan sagt att hans extremt framgångsrika karriär endast berodde på att han använde en Samsungtelefon istället för en iPhone (OBS: jag bara gissar att han använder en Samsung med tanke på att han gör reklam för dom). I verkligen så handlar det snarare om att följa en serie välkoordinerade vanor och beteenden som det sällan pratas om som hjälper dom att lägga ner jobbet som krävs varje dag, månad och år. 

Precis detta fick jag själv erfara när det kom till min träning som jag nämnde inledningsvis.  Det hårda arbetet krävdes helt klart. Men framför allt att jag behövde skapa dagliga vanor för att konsekvent kunna lägga ner det där hårda arbetet. 

Det innebar att gå på gymmet (inne eller ute) flertalet dagar i veckan och religiöst följa mitt träningsprogram. Jag behövde förbereda, laga mat och packa matlådor som var anpassade efter mig och gjorde så att jag fyllde min nödvändiga fördelning av fett, kolhydrater och protein. Prioritera sömn och återhämtning. Dricka ordentligt med vatten och i största möjliga mån dra ner på stressnivåerna. 

Det tog några månader innan resultaten som jag var ute efter började komma. Betydligt längre tid än jag hade hoppats och betydligt längre än vad alla gurus på instagram lovade. Helt vanliga långsamma, tråkiga men konsekventa och stadiga framsteg.

Trots detta så var resultatet ändå inte riktigt som jag till en början såg framför mig.

Det finns inga hemligheter, konsticka trick, hacks eller genvägar som skiljer framgångsrika entreprenörer mot de som bara gärna vill vara en entreprenör. 

Vi vill alla ha det som den där stenrika superframgångsrika entreprenören har och omgående uppnå det själva. Det är normalt att vilja leta genvägar.

Men det är själva tankesättet att det finns kortsiktiga taktiker och genvägar som blir till gift för din motivation och ditt mindset. Du har letts till att tro att alla dessa entreprenörers framgång berodde helt eller delvis på en tillfällighet, tur eller rent utav på en blandning av BS taktiker och hacks som kanske fungerar i viss mån i det korta perspektivet. Men som i realiteten får dig att springa runt i cirklar, konstant letandes och jagandes efter den perfekta taktiken efter den andra just för att det känns bra och att det känns som att du gör framsteg. 

Men det gör du inte alls. Det värsta är att du kanske inte ens märker att du inte kommer någonstans förens du slutar att hålla på med sporadiska taktiker och börjar få riktigt arbete gjort. Även om “prata med dina kunder” (som ett exempel) inte alls låter speciellt sexigt. 

Så nästa gång du läser en artikel eller ser någon guru som pratar om hans eller hennes morgonritual för “superladdad-produktivitet-deluxe” eller liknande, så kom ihåg att ta det med en nypa salt för verkligheten är mycket, mycket tråkigare. 

Karl Jesper

About the author

Jag har gått från självlärd affiliatemarknadsförare till att omsätta hundratals miljoner online för mina arbetsgivare. Jag vill nu dela med mig av den kunskap jag samlat på mig under åren för att hjälpa andra företagare tjäna mer och samtidigt stressa mindre i vardagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Få Tillgång Till 95% Av Mina Bästa Strategier Som Hjälper Företagare Tjäna Mer & Stress Mindre. Gratis!